Faalkosten in de bouw verlagen? Dat doe je zo!

Een balkon wordt geplaatst. De muur erboven wordt gemetseld en er belandt cement op het balkon. Een voorbeeld zoals deze, te zien op de bovenstaande foto, is maar al te herkenbaar in de bouw. Zo’n schade lijkt misschien wel mee te vallen, maar alles bij elkaar loopt het herstel van dit soort zaken jaarlijks op tot miljarden euro’s. De bouw kan meer winst behalen door slimmer te werken. Hoe? Door deze faalkosten te verminderen. In dit blog leggen we uit wat faalkosten zijn en hoe het beschermen van materialen kan bijdragen aan het verminderen van faalkosten.

 

Verspilde moeite

Faalkosten zijn alle extra kosten die zijn ontstaan door fouten tijdens het bouwproces die voorkomen hadden kunnen worden. De extra kosten die nodig zijn voor herstel of reparatie zoals arbeidskosten en materiaal noemen we faalkosten.

In het ABN-AMRO rapport ‘Verspilde moeite’ komt naar voren dat deze faalkosten in de bouw flink oplopen. Bijna vier op de tien aannemers is 5 procent of meer van de omzet kwijt aan het herstellen van fouten. Als we dat doortrekken naar de hele sector, met een totale jaaromzet van zo’n 100 miljard euro, dan komt dat neer op een kostenpost van ongeveer vijf miljard euro.

Goede voorbereiding is het halve werk

De bouwsector lijkt gewend te zijn geraakt aan deze kosten. Het rapport stelt: “Faalkosten blijken hardnekkig, een bijna geaccepteerde inefficiëntie in de bouwsector.” Dit terwijl deze faalkosten een grote last vormen voor elk bouwbedrijf. Met name door de lage winstmarges in de sector, kan het verlagen van de faalkosten het bedrijfsresultaat flink verbeteren.

Gelukkig wordt er steeds meer aandacht besteed aan het verlagen van deze kosten. Zo wordt de communicatie, planning en aansturing verbeterd. In het rapport van de ABN-AMRO worden ook verschillende aanbevelingen gedaan om de faalkosten te verminderen. Van het werken met vaste partners tot het maken van een realistische planning, maar met stipt op nummer 1 staat de aanbeveling: ‘Goede voorbereiding is het halve werk.’

 

In de praktijk

Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Een voorbeeld hiervan is het gebruik van Spuitfolie. Op innovatieve wijze reduceert Spuitfolie de faalkosten door snelle en betere bescherming van materialen te bieden. Met het soortgelijke motto ‘Een goed begin is het halve werk’ zijn Niek Sinke en Francois Sinke Spuitfolie BV gestart. Zij lopen al jaren mee in de bouw en zagen de mogelijkheid om deze faalkosten te drukken:

“Samen hebben wij al meer dan 40 jaar ervaring in de betontechniek via ons betonreparatie-bedrijf Nicsin. We kunnen onszelf inmiddels expert noemen op het gebied van reparatie en weten dan ook als geen ander hoeveel tijd, moeite en geld schoonmaak- en reparatiewerkzaamheden kosten. Er zijn projecten waar we netjes een briefje op een raam zien hangen: wees voorzichtig, raam kost 10.000 euro. Er wordt dus wel aan gedacht, maar het voorkomt onvoldoende dat er krassen of schade ontstaat. Veel van deze schades kunnen worden voorkomen met de juiste bescherming. Helaas gebeurt dit vaak niet, waardoor de faalkosten snel kunnen oplopen. Deze kosten worden dan geschaard onder een algemene kostenpost aan het einde van een project. Nog te vaak wordt deze kostenpost gewoon voor lief genomen. Hier valt dus nog veel winst te behalen!”

Het gebruik van betere beschermingsmaterialen zoals Spuitfolie kan de faalkosten dus flink drukken. Daarbij levert een goede bescherming van materialen tijdens het bouwproces ook andere voordelen op volgens de mannen. Zo werkt het sneller dan andere beschermingsmaterialen en kan je hiermee ook het aantal opleverpunten verlagen. Naast geld, win je dus ook een hoop tijd. Genoeg redenen dus om van goede voorbereiding en bescherming een prioriteit te maken!