Waarom Spuitfolie toepassen op jouw project? Uitvoerder Ronald Vendrig vertelt!

Langs de oever van het Merwedekanaal worden prachtige appartementen gerealiseerd door Bouwcombinatie WéBé V.O.F. (Bebouw Midreth BV en Bouwbedrijf Wessels Zeist B.V.). De Wilhelminawerf omvat drie appartementengebouwen met in totaal 167 huurappartementen, een parkeergarage een haven met aanlegsteiger én een paviljoen welke bestaat uit 3 appartementen en een horecagelegenheid. Omringd door in bloei staande bomen, kabbelend water en om de hoek van de bruisende binnenstad is dit een unieke combinatie van rust én een stadse sfeer – het beste van twee werelden. Kwaliteit staat hoog in het vaandel bij dit project, daarom zijn de ramen en kozijnen waar gemetseld wordt beschermd met Spuitfolie! Wij vroegen Ronald Vendrig, uitvoerder bij Bebouw Midreth BV, naar zijn ervaringen met Spuitfolie.

 

 

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om Spuitfolie toe te passen op dit project?
‘Kwaliteit heeft voor mij prioriteit. Ik investeer dan ook vrij veel in beschermingsmaterialen tijdens mijn project. In ruwbouw moet je vaak al aan het begin van het bouwproces elementen monteren die je later pas moet opleveren. Ik denk dan altijd: Bescherm het goed, dan ben je klaar! Op dit project gaat dit ook op voor de ramen en kozijnen. Deze worden onbeschermd aangeleverd en in het werk gemonteerd. Vervolgens wordt er gemetseld waarbij er specie op de kozijnen en beglazing kan vallen. Ook kan er valspecie en stof van de stenen komen op en tussen de rubbers van de beglazing wat lastig is te verwijderen. Tevens kan valspecie of steenresten zorgen voor krassen in glas.’

 

‘Het toepassen van Spuitfolie is een investering, maar als je de folie eraf haalt bij oplevering is het splinternieuw. In het gebouw D heb ik Spuitfolie toegepast ter bescherming waardoor de schades hoogstwaarschijnlijk gereduceerd zijn tot nul. In dit geval investeer ik iets meer, maar uiteindelijk haal ik de kosten eruit. Goede kozijnbescherming is misschien duur maar een herstelbedrijf of glasvervanging is veel duurder.’

 

Hoe worden de ramen normaliter beschermd?

‘Bij gebouw A en B zijn de ramen beschermd met rollen plasticfolie. Deze hebben een eenzijdige plaklaag en worden op de ramen geplakt. Het nadeel hierbij is dat de glazenwasser alle ramen moet zemen om de plakfolie te laten hechten. Alsnog is de hechting van deze plakfolie dan niet optimaal waardoor de folie er al vrij snel weer af komt. De metselwerkzaamheden duren een aantal weken waardoor er dan alsnog geen bescherming van de ramen is. Deze methode is dus erg kostbaar vanwege (a) de werkzaamheden van de glazenwasser, (b) het aanbrengen van de folie en (c) het glas wat vervangen moet worden vanwege schades. Om deze reden hebben we gekozen voor Spuitfolie omdat dit een goede hechting heeft en tijdens het gehele bouwproces goed beschermd.’

Wat maakt dat er, hoewel het veel oplevert, vooraf weinig aandacht is voor preventief werken?

‘Ik denk dat dit vaak uit gemak gebeurt. In het begin ben je wat naïever en denk je dat het wel goed komt. Maar als je de consequenties hebt ervaren doordat je een paar keer flinke schades hebt gehad op jouw project, dan weet je dat het toch weer op jouw bordje terechtkomt. Daarbij is snel bouwen tegenwoordig een must vanwege de strakke deadlines die behaald moeten worden. Hierdoor wordt preventief werken ook minder aantrekkelijk op het eerste oog. Zelf heb ik inmiddels ruim 30 jaar ervaring in de bouw. Door deze ervaring heb ik geleerd dat ik door tijd te investeren in preventief werken, juist veel meer tijd bespaar.’

 

De bouw kan best star zijn als het gaat om innovaties. Hoe geven jullie hier toch ruimte aan?

‘In de bouw is het belangrijk om snel en efficiënt te werken waardoor er in de praktijk inderdaad minder ruimte is voor innovatie. Spuitfolie is een van de voorbeelden waarmee wij experimenteren. Het risico van een nieuwe werkwijze is in dit geval kleiner doordat ik een tip kreeg van mijn collega, Marcel van Scheppingen,  hoofduitvoerder bij Bebouw Midreth BV, die positieve verhalen over Spuitfolie gehoord had. Teamwerk en communicatie is voor ons dan ook key. Continue is er afstemming tussen de projectleider, hoofduitvoerder, uitvoerder, werkvoorbereider en inkoop. Hierdoor kunnen adviezen en tips worden gedeeld. Daarbij is het risico bij innovaties ook minder groot doordat de meeste keuzes worden verantwoord aan elkaar. Hiermee draag je gezamenlijk de risico’s en zorg je ervoor dat je samen tot een goed besluit komt.’